Open Roads Radio forum for Ham, Amateur Radio and RV camping


Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 07-25-2018, 05:46 AM   #1
Wa2yly
Junior Member
 
Join Date: Jun 2018
Location: Hawley pa
Posts: 17
Default Hamsticks vs random wire

Hi all
Bought 10 thru 80 mtr hamsticks and i have ladder mount.with ant analyzer i checked out all .and on 80mtrs swr is 1.5 on cw portion 3550.ssb around 3838 is very high and my tuners will not even tune it.rig is ts440.also tried external tuner.I tried different lengths of whip.no difference.if it ever stops raining i will checkout grounding.also bought 28ft telescopic pole and ultimax 100 random wire.tunes on every band without a problem.has 4 to 1 balun.wire length is 24ft.
This will be my ant of choice.i will makeup a longer wire,just in case im at a location where i can use it.will let you all know if grounding helps swr with hamsticks.
73 bob wa2yly
Wa2yly is offline   Reply With Quote
Old 07-25-2018, 08:50 PM   #2
Radio
Administrator
 
Radio's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Fayetteville, GA, USA
Posts: 3,004
Default

That ultimax 100 looks interesting.

Where did you get the 28ft pole?
__________________

KU4OJ "Wade" Ships Captain, CFO, Chief Engineer
KG4DQQ "Kathy" 1st Officer, Navigator, Best Friend
2007 F-150 SuperCab - 2009 Rockwood 8280SS
Lot's of mostly Kenwood stuff

Radio is offline   Reply With Quote
Old 07-27-2018, 04:51 AM   #3
Wa2yly
Junior Member
 
Join Date: Jun 2018
Location: Hawley pa
Posts: 17
Default

Hi
Ordered the 28ft telescopic flagpole on amazon.com
Company name Best Flags $94.00 with shipping.
Bob
Wa2yly is offline   Reply With Quote
Old 07-27-2018, 07:29 PM   #4
N3LYT
Senior Member
 
Join Date: Jun 2012
Location: Maine
Posts: 684
Default

I gave away a hand full of ham sticks if that helps.
N3LYT is offline   Reply With Quote
Old 07-28-2018, 10:29 PM   #5
Radio
Administrator
 
Radio's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Fayetteville, GA, USA
Posts: 3,004
Default

Hey Bob I'd like to see some pics of that Ultimax 100 install.

It sounds like that thing doen't need radials. Is that right?
__________________

KU4OJ "Wade" Ships Captain, CFO, Chief Engineer
KG4DQQ "Kathy" 1st Officer, Navigator, Best Friend
2007 F-150 SuperCab - 2009 Rockwood 8280SS
Lot's of mostly Kenwood stuff

Radio is offline   Reply With Quote
Old 07-29-2018, 09:22 AM   #6
Wa2yly
Junior Member
 
Join Date: Jun 2018
Location: Hawley pa
Posts: 17
Default Ultimax 100 antenna

Hi
Ant has a 4 to 1 balun and wire is 24ft long.but you need tuner.
http://www.ultimax-antennas.com/store/p1/Ultimax_100.html
This website has picture
Bob
Wa2yly is offline   Reply With Quote
Old 07-29-2018, 04:55 PM   #7
Radio
Administrator
 
Radio's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Fayetteville, GA, USA
Posts: 3,004
Default

The site said the antenna would be happy with the tuner built into the radio as long as I had 30 ft of cable. Suits me.

The only remaining question is do I need to lay down some radials? I don't think I do but not sure.
__________________

KU4OJ "Wade" Ships Captain, CFO, Chief Engineer
KG4DQQ "Kathy" 1st Officer, Navigator, Best Friend
2007 F-150 SuperCab - 2009 Rockwood 8280SS
Lot's of mostly Kenwood stuff

Radio is offline   Reply With Quote
Old 07-29-2018, 08:09 PM   #8
NN5I
Carl, nn5i
 
NN5I's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Location: Tallahassee, FL
Posts: 1,407
Default

I am skeptical of the Ultimax. Incidentally, the web site says no radials are needed.

Some thoughts:

(1) I'd like to see what's in the box. If there are any resistors in there, at all, it's a dummy load. A decade or two ago, the ARRL Lab disassembled some commercial "miracle" antennas and found exactly that, so it wouldn't be unprecedented.

(2) In any case, the box isn't a balun, neither 4:1 nor anything else. A balun is a two-port device; one port (the unbalanced side) can be a coaxial connection like the one on this box, but the other must be a balanced connection; two binding posts, typically. This box has only a single output connection, so it isn't a balun.

(3) I can imagine only one reason to require a minimum 30 feet of coax between tuner and antenna box. That would be to dissipate power in coax losses with a sky-high SWR in the coax. Making the coax lossy makes it easier to match, because the reflected power going back down from the box to the tuner is reduced by the coax losses in two directions. In other words, it turns the coax into a dummy load.

Who knows? Maybe they've devised some great breakthrough and I'm all wet. Wanna bet?

I could design an antenna that would look like this, more or less, but it would work on only one band and the length of the external wire would be a half-wave for that band. Inside the box would be a quarter-wave coaxial matching section, shorted at one end, tapped for the input somewhere in the middle (about 14% up from the shorted end if using 50Ω coax for the feedline), and with the external wire connected to the center conductor at the other (non-shorted) end. Basically it would be a coaxial (instead of twin-lead) J-pole for a specific band. It wouldn't need a tuner, either, nor radials.
__________________
-- Carl
NN5I is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2018, 10:20 PM   #9
electricflyer
Senior Member
 
electricflyer's Avatar
 
Join Date: Jul 2013
Location: Douglasville, GA
Posts: 417
Default

I have a Eagle One vertical antenna. I've used it about 5 years now. It has a 31' telescopic pole. Steve has a ladder mount for RV's also. It can be tripod mounted (which is what I have) and/or a hitch mount. It does need a 4:1 balun and two or three radials helps a lot. I used it for field day several years, made 110 contacts one year (I didn't try very hard).He sells the antenna with the ladder mount for $190 or the tripod mount for $205. One thing you need with the tripod mount is 3 4' ground rods to hold the tripod down. I don't think he includes them in the price of antenna/tripod. You do need a tuner if you want to work all the bands. Steve used to go to the 2 bigger hamfests in the Atlanta area but I don't think he does much travel anymore. He had back surgery about 4 years ago and ended up paralyzed from the waist down, had his MH modified so he could drive it but he is a bit older now (like me) and slowed down.
__________________
Marv KT4W
DW-Carolyn, 2 fur kids BooBoo and Gracie (felines)
Camped 71 days in 2016, Camped 33 in 2017, 33 booked for 2018
2014 Palomino Puma 25RL - TV 2011 F-150 SuperCrew 5.0
electricflyer is offline   Reply With Quote
Old 08-04-2018, 08:34 AM   #10
Wa2yly
Junior Member
 
Join Date: Jun 2018
Location: Hawley pa
Posts: 17
Default

I have not opened ultimax 100 to see what is inside.They say a 4 to 1 balun.
But since a random wire only uses the center conductor,the balun or wharever is inside ,it tunes very easy with tuner and works well.
Bob
Wa2yly is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3

All times are GMT -5. The time now is 12:07 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.